Mät din framgång på internet

Om man arbetar med SEO är det ju extra viktigt att mäta resultaten. Här behövs inga dyra statistikprogram. Här nedan kommer tips på var du kan kolla statistik och hur du kopplar samman verktygen för en mer komplex analys.

Google Analytics: Google Analytics är ett gratis statistikverktyg från Google som visar en mängd olika statistik om din hemsida. Du måste installera en kod på din hemsida så att Google kan spåra trafiken. Du ser varifrån besökarna kommer,  vilka sökord de använder i sökmotorerna, hur länge de stannar på sidan, vilka undersidor som är mest populära mm. Om du har en e-handel kan du koppla kassan till Analytics så får du en klar bild över vilka hemsidor/sökord osv som ger köp. Du kan koppla den till Adwords för att se vilka annonser/sökord som ger köp/är intressantast. Detta är ett verktyg som erbjuder otroligt mycket. Du behöver inte vara expert för att använda det. Men se till att använda det – du går annars miste om mycket bra information.

Om du har en WordPress-blogg (gratisvariant) är det i dagsläget inte möjligt att koppla den till Analytics. Använd istället det inbyggda statistikverktyget för att se antal sidvisningar/besökare, klick och källor mm.

Kolla din ranking i Google med detta verktyg. Här kan du vara säker på att placeringarna inte färgas av att du är inloggad eller ”kakor” osv. Även om du bara kontrollerar ett fåtal sökord lönar det sig att ha en tabell där du kan se tidigare placeringar. Förbättras placeringarna – eller står de still?

Kontrollera antalet länkar som pekar på din hemsida. Sedan Yahoo tog bort sin site explorer har det under en längre tid varit svårt att exakt se inkommande länkar till olika hemsidor (läs: konkurrenters). SEO Moz har ett bra verktyg som fungerar hyfsat bra: Här hittar du länkverktyget.

Lycka till!

SEO statistik

Annonser

2 reaktioner på ”Mät din framgång på internet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s