Historien om Google

Det amerikanska företaget Google grundades 1998. Vid den här tiden var det sökmotorn Altavista som var rådande. Utmanaren Yahoo fanns också vid denna tid. Att slå sig in på denna marknad måste ha ansetts som svårt. Altavista försökte bredda sina tjänster, vilken senare slutade med att många övergav dem och istället började söka med den mer stilrena sökmotorn Google. Google var snabb och hade utarbetat ett eget system för att sortera sökresultaten. Det unika med Google är att man starkt uppmanar sina anställda att på ett lekfullt sätt brainstorma fram nya idéer och funktioner. Vissa floppar medan andra gör succé. Detta är bara ett axplock av projekt som har nått framgång:

  • Google maps
  • Google Adsense
  • Blogger
  • Google Analytics
  • Google Webmaster Tools
  • Gmail

I dag sker ca. 90% av alla svenska sökningar online med Google. I USA är siffran lägre men fortfarande mycket hög. Här hemma kan man lugnt påstå att Google är nästintill allenarådande när det kommer till sökningar på Internet. Det är därför det är så viktigt att anpassa sin hemsida så just Google bättre kan förstå vad den handlar om (sökmotoroptimering).

När Google introducerades på börsen år 2004 var det inte många som kunde förutspå en sådan massiv framgång. Aktien har sedan dess stigit mycket kraftigt. Vid introduktionen stod aktien i 85 USD och i dagsläget kostar en aktie ca. 600 USD! Visst ångrar man sig nu i efterhand att man inte köpte litet Google-aktier…

Visst är det häpnadsväckande hur stort Google har blivit, men man får inte glömma att det finns risker med en sådan massiv insyn och insikt i våra digitala liv. Nästa inlägg kommer att handla om just detta – faran med Googles dominans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s